Water besparen

In Nederland verbruikt ieder persoon (zowel volwassene als kind) jaarlijks gemiddeld 45.000 liter water. Dat is 124 liter per dag. Het meeste waterverbruik gaat naar toilet, bad en douche; goed voor in totaal 70% van ons waterverbruik.

Water = energie

Het gebruik van water kost bovendien energie. Een liter warm water kost zelfs 50 keer zoveel energie als een liter koud water. Door minder water te gebruiken, reduceren we dus ook ons energieverbruik en verminderen we onze CO2-voetafdruk. Daarnaast gaat de rekening van de energieleveranciers omlaag.

Een beetje minder

Ons drinkwater is lekker, fris en stroomt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Om te drinken, te koken, te douchen, kleding te wassen, schoon te maken en nog veel meer. Dat is geen probleem, maar een beetje minder kan eigenlijk heel gemakkelijk!

Wat kan je zelf doen?

Lees de onderstaande tips:

1 minuut korter douchen
Gemiddeld genomen staan wij ruim 8 minuten onder de douche. Een minuutje minder is dan wel mogelijk én bespaart al snel 2.500 liter per jaar!
Kleine knop, groot effect
De kleine knop op het toilet (of spoelonderbreker) maakt een groot verschil. Per jaar kun je zo makkelijk 8.000 liter water besparen. Wow!!
Glaasje frisse adem
Tijdens het tandenpoetsen kan de kraan makkelijk uit. Een glas water gebruiken bij het spoelen van de mond is helemaal top. Je bespaart ruim 20 liter water per keer!
Ton vol water
Een regenton vult zich bij een goede regenbui al snel. Ideaal water om planten in de tuin mee te besproeien. Scheelt heel wat liters, want 15 minuutjes sproeien met de tuinslang is zo 100 liter water.
Kleine wasjes… Nee! Grote wasjes in de wasmachine
De wasmachine draait met gemak alle wasjes en gebruikt zo’n 50 liter water per wasbeurt. Laat de wasmachine dus pas ‘lekker draaien’ met een grote was.
Met de juiste kop onder de douche
Met een waterbesparende douchekop bespaar je al gauw 4 liter water per minuut. Dat is gemiddeld 32 liter water per douchebeurt!
Een volle bak
Gezellig met de hand afwasssen? Gebruik dan wel een teiltje. Dat bespaart water en geld. Nog meer water besparen? Gebruik dan een vaatwasser die je pas aanzet als hij vol is.
Scheer je weg!
Laat de kraan niet lopen voor het schoonspoelen van je scheermes. Plaats liever even de stop in de wasbak.
Drup, drup, drup, die kraan is stuk
Met een druppelende kraan verlies je al snel 15 liter water per dag. Repareer hem dus meteen. Koop je een nieuwe? Kijk eens naar energie- en waterbesparende kranen.
Working at the carwash
Blij met een stralende auto? In de wasstraat bespaar je veel water én restjes wasmiddel, olie en viezigheid komen niet in het milieu. Win-win!
Droge was, blije planten
Heb je een condensdroger? Het water in het reservoir kun je niet drinken, maar wel gebruiken voor de planten.
Koudwatervrees
Spring je pas onder de douche als het goed op temperatuur is? Vang het koude douchewater op in een emmer en spoel er bijvoorbeeld het toilet mee door.
Schone handen, minder water
Meer dan ooit is gebleken hoe belangrijk handen wassen is. Dat moeten we veelvuldig (blijven) doen. Maak je handen nat, zet de kraan uit, zeep je handen in en spoel ze tot slot af.
Groente en fruit wassen
Was groente en fruit boven een teiltje; dit water kun je opvangen en hergebruiken in en rondom het huis.
Uitgebadderd? Emmertje water naar toilet
Staat het toilet in de buurt van het bad? Vul dan na het badderen een emmertje met badwater om het toilet mee door te spoelen.
Zwemwater hergebruiken 
Waterpret voorbij? Maak je planten blij! Spoel water uit een zwembadje (zonder chloor) niet weg. Je kunt dit gebruiken voor je planten.
Sproei bewust
Sproei wanneer de zon niet fel schijnt. Liefst ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. En sproei zo dicht mogelijk bij de wortels van planten, zodat het water niet verdampt.
Tegel eruit, groen erin
Vervang bestrating in je tuin door groen. Zo geef je regenwater meer kans om de grond in te trekken.
Bon: Vides Waterbedrijf

Maak je tuin klimaatbestendig

Door klimaatverandering zullen droge periodes in de toekomst steeds vaker voorkomen. Met een groene tuin ben je hier beter op voorbereid. Vervang tegels door groen, koppel je regenpijp af en plaats een regenton. En kies ook de juiste plek voor je planten. Met de juiste plant op de juiste plek voorkom je dat je tuin meer water dan nodig gebruikt: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in je zonnigste hoek. Dan hoef je minder water te geven.