Infrarood panelen

Infrarood panelen (afgekort IR-panelen) kunnen vergeleken worden met de warmtestraling van de zon. Wanneer je in de straalrichting van de panelen staat ontvangt je de warmte, maar wanneer je buiten de stralingsrichting staat ontvang je geen warmte.

De warmte die wordt uitgestraald is niet bedoeld om gehele ruimtes te verwarmen.

De panelen verwarmen namelijk erg gericht, wat voordelen op het energieverbruik kan opleveren.

Je verwarmd namelijk een bepaald punt in je woning in plaats van de gehele ruimte.

IR-panelen kunnen daarom goed van pas komen op plekken waar je langere tijd verblijft, zoals bijvoorbeeld een werkplek of een bank in de woonkamer. De panelen kunnen ook goed van pas komen op ruimtes die korte tijd verwarmd moeten worden, zoals bijvoorbeeld een badkamer of de wc. De meeste panelen hebben ongeveer 3 minuten nodig om warm te worden.

Enkele voor– en nadelen voor het installeren van infrarood panelen

Bij goed gebruik van de panelen verbruikt je minder energie, daamee verlaag je het bedrag van je energierekening
Stralingswarmte zorgt voor een comfortabelere luchtstroom in je woning. Een traditionele verwarming verwarmd de lucht, dit zorgt voor een circulatie van huisstof. Bij IR-panelen is het temperatuurverschil minder waardoor deze circulatie ook minder is.
Smaken kunnen verschillen, maar veel mensen vinden een IR-paneel mooier dan
een radiator. Tevens kunnen de panelen ook decoratieve eigenschappen krijgen zoals bijvoorbeeld de wandkleur, een foto of zelfs een spiegel.
Lange levensduur: 20 tot 25 jaar zonder noemenswaardig rendementsverlies.
Zeer lage aansluitkosten, makkelijk mee te nemen als je verhuist.
Je kunt je eigen zonnestroom gebruiken als je ’te veel’ produceert, gunstig met saldering.
🛑 De ruimte om de stralingsrichting heen is niet verwarmd. Je moet daarom zorgvuldig de plaats kiezen waar het paneel komt te hangen.
🛑 Het is niet rendabel om alleen infrarood panelen te hebben als verwarming. Ze zijn wel geschikt als bijverwarming of verwarming op een bepaalde plaats.

Wat zijn de kosten?

De investering hangt af van het type infrarood paneel. Hierin zitten variaties in bijvoorbeeld het merk of het oppervlak. Het grote voordeel zit hem in het feit dat er gerichter gestookt kan worden, wat voordelen heeft op de uiteindelijke energie rekening.

Uit de praktijk blijkt dat men over het algemeen 3 graden lager stookt ten opzichte van woningen zonder infrarood panelen. Per graad minder stookt u ongeveer 6-7% minder.

Is sudsidie mogelijk?

Nee, de subsidie voor het verduurzamen van uw woning die vroeger door de Rijksoverheid werd gegeven is helaas niet meer beschikbaar. Een infrarood paneel is geen isolatiemateriaal, waardoor het hoge BTW tarief (21%) betaald moet worden.