We onderscheiden 2 soorten thermostaatkranen
- Thermostaatkranen voor het regelen van de centrale verwarming. Deze worden aan de verwarmingsradiator gemonteerd.
- Thermostaatkranen als tapkraan voor de douche, het bad of de wastafel.
Radiator thermostaatkraan
80% van de Nederlandse gezinnen hebben centrale verwarming met radiatoren. Veel installaties zijn echter niet optimaal ingesteld waardoor sommige radiatoren onnodige warmte afgeven in kamers die nauwelijks gebruikt worden. Met een thermostaatkraan die rechtstreeks verbonden is met je radiator kan je elke kamer perfect afstellen en spaar je heel wat geld uit!

Als je een kamerthermostaat hebt is deze thermostaat leidend. De thermostaat bepaalt dan wanneer je verwarming aan of uit wordt geschakeld. Een aanvullende thermostaatkraan op de radiator in bijboorbeeld de badkamer zorgt er de badkamer niet te warm wordt. Dat voorkomt dure oververwarming van de badkamer waardoor de badkamer niet onnodig te warm wordt gestookt.
Thermostaatkraan voor bad en douche
Wist je dat bijna de helft van het water dat we gebruiken warm tapwater is? En dat daar zo’n 20% van je gas- of (energie)verbruik aan op gaat? Met de stijgende energieprijzen is het slim om eens even goed te kijken naar ons warmwatergebruik en hoe we hierop kunnen besparen.
Traditioneel gezien wordt in de meeste woningen het warm tapwater geregeld door een cv-ketel. Deze ketel, die werkt op gas, verwarmt het water voor het douchen en in de keuken, en voor de verwarming. De gasprijzen blijven maar stijgen en zo kan de rekening voor een uitgebreide douchebeurt of een avondje relaxen in bad torenhoog oplopen.
De ideale temperatuur voor het douchen ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt.
Met een thermostaatkraan kan je de watertemperatuur comfortabel regelen. Het voorkomt dat je onverwachts in een gloeiend hete waterstraal komt te staan. En je gebruikt niet meer (duur) warm water dan je nodig hebt.

Thermostaatkraan voor de keuken
Afhankelijk van het gebruiksdoel stelt de NEN 1006 eisen aan de temperatuur. Zo moet water bestemd voor reiniging en vaatwas minimaal 55°C bedragen.
Een thermostaatkraan is met bijvoorbeeld kinderen een stuk veiliger. Op veel thermostaatkranen zit een begrenzer waardoor het water nooit te heet of juist ijskoud kan worden. Een thermostaatkraan is meestal energiezuiniger omdat je meteen de juiste temperatuur kan instellen. Bij een mengkraan is dit vaak even zoeken en duurt het dus wat langer. Naast energie, bespaar je dus ook water met een thermostaatkraan.
