Waterbesparende douchekop

In Nederland gebruiken we ruim 80% van ons warme water om te douchen. Met een waterbesparende douchekop kun je flink besparen. Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks 7400 liter warm water en ongeveer 40 m3 aan gas. Daarmee bespaar je zo’n €40 per jaar.

Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort als een standaard douchekop. Maar bespaart 20% op je water- en energiegebruik. Als je een regendouche (extra grote douchekop) vervangt door een waterbesparende douchekop bespaar je zelfs 60%!

Een gemiddeld huishouden kan met een waterbesparende douchekop jaarlijks 7400 liter warm water en bijna 40 kubieke meter gas besparen. Dat levert bij elkaar een besparing op van zo’n 50 euro per jaar (prijspeil 2020). Douche jij of andere huisgenoten langer dan 9 minuten? Dan is de besparing van een waterbesparende douchekop nog hoger.

De druk bij een waterbesparende douche is namelijk wat hoger, waardoor er lekkage ontstaan bij oude slangen. Die hogere druk zorgt ervoor dat het water hetzelfde voelt als een normale douchekop – of zelfs beter. Vervang eventueel ook de oude slang.

Hoeveel water gebruikt je douche?

Zet de douche aan. Houd als het water op douchetemperatuur is er gedurende één minuut een emmer onder. Zit er na die ene minuut meer dan 7 liter water in de emmer? Dan is het beter om een waterbesparende douchekop te kopen.

Hoe herken je een waterbesparende douchekop?

Een waterbesparende douchekop verbruikt tussen 4 liter en 7,2 liter water per minuut. Het herkennen van een waterbesparende douchekop is niet altijd even makkelijk. Wat fabrikanten op de verpakking zetten is niet eenduidig en soms zelfs onduidelijk.

Staat op de verpakking een waterverbruik van 7,2 liter per minuut of minder? Dan weet je zeker dat je een waterbesparende douchekop koopt. Een waterbesparende douchekop is ook herkenbaar aan de vermelding ‘doorstroomklasse ZZ’ of aan het Kiwa Keur ‘Laag verbruik’ op de verpakking.

Tips voor een waterbesparende douchekop

  • Heeft de douchekop meerdere standen? Gebruik dan de stand die waterbesparend is. Dat staat op de verpakking. Of controleer dit zelf door met een emmer te meten hoeveel water er per minuut uit de douchekop komt.
  • Let op de eventuele tapdrempel van je warmwatertoestel. Is de waterstroom kleiner dan de
    tapdrempel? Dan slaat de ketel af. Moderne hr-ketels werken prima samen met een waterbesparende douchekop. Oudere ketels of vr-ketels kunnen een hoge tapdrempel hebben. Hierdoor werken ze niet goed samen met een waterbesparende douchekop.

Dit keurmerk garandeert dat het een waterbesparende douchekop is met een volumestroom tussen 4 en 7,2 liter per minuut.

Voorbeelden van waterbesparende douchekoppen

Grohe Vitalio Start II

  • 5,7 liter water per minuut
  • Bevat 2 douchestanden
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Verbruikt tot 40% minder water dan een normale douchekop

Grohe Euphoria Mono

  • 5,7 liter water per minuut
  • Goede prijs- kwaliteit verhouding
  • Verbruikt tot 40% minder water dan een normale douchekop

Hansgrohe Raindance Select Air Ecosmart

  • 9 liter water per minuut
  • Beste duurzame keuze voor regendouche
  • Bevat 3 douchestanden
  • Verbruikt tot 60% minder water dan normale douchekop