Een goede voorbereiding is het halve werk!

In 2022 nam gemeente Vijfheerelanden het besluit om de verduurzaming en het energie besparen door de inwoners op een nieuwe manier vorm te geven. En alles beter te laten aansluiten bij de activiteiten van vele andere gemeenten in de provincie Utrecht. Er werd een organisatie opgetuigd en er werden energiecoaches geworven.

De energiecoaches zijn allen gemotiveerde vrijwillegers die een Verklaring van Goed Gedrag hebben verkregen. Ze volgden een cursus/training en zijn gecertificeerd. Er worden regelmatig vervolgopleidingen doorlopen want er zijn vele bouwvormen en heel veel techniek. Natuurlijk hoeft een energiecoach niet alles te weten. Het gaat vaak om de eerste aanzetten om te beginnen met energie besparen. Dit heeft meestal veel te maken met het gedrag en de leefgewoonten van de bewoners. En ook met wat techniek.

Om dit alles te kunnen betalen ontvangt gemeente Vijfheerenlanden subsidies. Daarvan worden onder andere de eigen onkosten en die van de enegiecoaches betaaald. Maar er is ook geld om producten aan te schaffen, zoals LED-lampen, isolatie-producdoor ten, thermostaatkraan voor de CV, waterbesparende douchekop, brievenbusborstel, enzovoort. Deze producten worden door een geselcteerd klusbedrijf netjes bij je thuis aangebracht. Alles gebeurt door een begeleiding in stappen van de energiecoach.

Als de energiecoaches je op afspraak komt bezoeken worden er veel vragen gesteld. Via (digitale) formulieren worden de gegevens van de bewoner/huurder in kaart gebracht. Pas als alles goed in kaart is gebracht kunnen de juiste maatregelen worden genomen. Die (digitale) formulieren moesten natuurlijk eerst nog worden vervaardigd….

Het was best nog even een dingetje om een klusbedrijf te selecteren. Gemeenten hebben zich daarbij te houden aan regels. Uiteindelijk is er nu een klusbedrijf dat samen gaat werken met de gemeente en energiecoaches. Deze samenwerking moet ook vorm krijgen door het maken van goede afspraken en het opdoen van ervaring.

Na vele maanden voorbereiden, organiseren, afspraken maken, elkaar leren kennen kan de verduurzamingstrein binnenkort eindelijk gaan rijden. We houden je op de hoogte!

Plaats een reactie